Vieniems svarbi kiekybė, kitiems kokybė
Vasaros gale turgaus prekystaliai gausiai nukloti sodo, daržo ir miško gėrybėmis. Grybai, uogos, šiųmečiai lazdyno riešutai, sultingos kukurūzų burbuolės, visokių formų moliūgai bei cukinijos, senoviniai obuoliai ir ryšeliai šviežutėlių žalumynų tikrai traukia akį.
Visgi keista, bet daugiau pirkėjų spiečiasi ties perpardavinėtojais, ant stalų sukrovusiais didelius kiekius agurkų, pomidorų ar bulvių.
Mes gi žvalgomės, ką parduoda mažieji prekeiviai, patys sėję, sodinę ar miškuose rinkę.
Į miškus lekia kasdien
Pačiame priekyje įsitaisę net keli grybautojai su indeliais voveraičių. Po 3 eurus.
Turguje grybų daug, tad ir kainos žemokos.
„Mano grybai iš Žaliosios, su vyru grybaujam. Raudonikiai jau į pabaigą, 3,5 euro už dėželę, kilogramas būtų apie 10 eurų“, – kviečia pirkti Janina.
Ji – miestietė, bet į mišką lekia kasdien – ir malonumas , ir šiokia tokia nauda.
Vyras jai dar ir bruknių prirenka, litras kainuoja 4 eurus. Bruk-niavimas paprastai trunka apie pusantro mėnesio, dabar jau eina į pabaigą, tai yra kur ir po 3 eurus atiduoda.
Jau pasirodė ir pirmos apyžalės spanguolės – pardavėjai prašo 4 eurų.
Prie medaus – vaškinių žvakių
Medaus kainos svyruoja nuo 5 iki 6 eurų už stiklainėlį.
Pasvalietis Viktoras siūlo savo bityno medaus. Stiklainėliai – su etiketėm, bityno adresu bei nurodymais, kokiu metu medus bitučių surinktas.
Vyras turi 29 avilius, Panevėžio turguje ne visad prekiauja. Žmonės medų perka visus metus, bet didesnė paklausa vasaros pradžioje.
„Šitas medus paskutinis, po rugsėjo 1-osios bitininkai paprastai medaus nebeima“, – rodo į šviežiausio nektaro indelius.
„Čia liepos mėnesio medus iš avietynų ir pamiškės pievų Meliūnų kaime Kupiškio rajone“, – apie savo prekę pasakoja Pranciška.
Moteris teigia, kad jų bitynas itin švarioje teritorijoje, greta nėra jokių purškiamų pasėlių, tik plačios pievos ir miškas.
Ji siūlo ir pačių lietas vaškines žvakes. Ilgoji – 2 eurai, mažesnė 1,5 euro. Uždegus vaškinę kvepia visas kambarys.
Kiek atveža, tiek parduoda
Alfonsas siūlo naminius pomidorus už 1,5 euro ir lauke augusius agurkus už 1,2 euro. Už keturias pastarnokų šaknis prašo 2 eurų.
„Žmonių daug, bet šiandien pas mane perkančių nelabai“, – nelinksmai šypteli.
Pastarnokų atvežė tik tiek, kiek ant stalo padėta. Daržovė auginta kaime, labai vertinga, tradicinės morkos „pusseserė“, tik retas miestietis jų naudą žino, iš išvaizdos maišo su saliero šaknimi.
Virginijos prekyvietė pavyzdinė: įvairūs žalumynai, kokiais daugiau niekas šiuo metu neprekiauja, sudėlioti dailiais kuokšteliais, prie jų priderintos uogos ir daržovės. Visa augę Samanynės vienkiemyje.
Petražolių, lapinių salierų, rukolos ryšelis kainuoja 50 centų, indelis rudeninių aviečių – 5 eurai, kibirėlis putino uogų – 2 eurai, kilogramas brokolių – 5 eurai.
Skaudu, kad įžeidinėja
Stanislavos siūlomos gėrybės užaugintos Vadokliuose. Morkos, senovinės sierinkos veislės obuoliai, šiltnamio pomidorai.
„Bruknių pririnko brolis, o kiaušiniai – ne mano vištų, kaimynės, bet irgi iš Vadoklių“, – sako, kad tuo pačiu važiavimu paima ir kitų prekes.
Iki turgaus ją paveža vaikai.
Valė iš Vadoklių ant stalo paklojusi naujieną – į kasas supintus svogūnus. Nežino, ar tokius geriau pirks, bet jai pačiai taip pateikta prekė gražiau žiūrisi, mano, kad gražios geltonos galvos ir pirkėjams geriau matysis.
„Mano mama tik šitaip, į kasas supynusi, svogūnus laikė, tai ir aš taip padariau“, – sako ji.
Stiklinė didelių margų pupelių kainuoja eurą. Šalia guli ir tamsių vynuogių kekės.
„Čia tikri šabalbonai, o vynuogės – lietuviškos, namų kieme auga, puikiai žiemoja“, – paaiškina pardavėja.
Ant kito prekystalio šalia pomidorų, moliūgų ir morkų guli milžiniška žalių vynuogių kekė. Uogos rinktinės, nė viena nepažeista, o ir pati kekė arti dviejų kilogramų svorio. Regina už ją prašo 4 eurų. Pasakoja, kad vynuoges Miežiškiuose augina jos sūnėnas.
„Kaip skaudu, kad žmonės įžeidinėja, praeidami šaiposi, jog esu perpardavinėtoja, netiki, kad tokias gražias patys užauginam. Pažiūrėkit į mano rankas, nuo žemės darbų jos sudiržusios“, – guodžiasi moteris.
Moliūgai ryškiai geltonu minkštimu, obuoliai, svarainiai, aitriosios paprikos atvežti iš Bernatonių.
Stanislava šalia uogų ir daržovių siūlo pirkti ir laukinius apynius. Jie augę Piniavoje palei pat Lėvenį.
„Labai gerai virtis arbatą miegui, raminamai veikia“, – paaiškina.
Justinos moliūgų batonai
Turguje prekiaujanti moteris dalijasi ir negirdėtu moliūginių batonų receptu. Sutarkuoja moliūgą, įdeda mielių, dvi dienas paraugina, tada deda miltų, vandens, šliūkšteli pieno ir išsikepa 6 batonus. Tiek jai ir vyrui užtenka savaitei.
Pirktinių batonų seniai nevalgo, tik savus moliūginius, jie labai gardūs, sveiki ir išvaizdūs, atrodo geltoni, nors kiaušinių nedėta.
Rudenį moliūgus supjausto ir užšaldo, taip batonus kepasi iki naujo derliaus.
Prierašai po nuotraukomis:
1. Virginijos prekyvietėje prie parduodamų žalumynų ryšelių pridėti ir pavadinimai.
2. Vadoklietė Valė pirkėjus bando privilioti į kasas supintais svogūnais.
3. Nuolatiniai klientai pas jau žinomas pardavėjas užsisako ir kaimiškų kiaušinių, nors šie turguje – gana reta prekė.
4. Kas nežino, ką gaminti iš moliūgo geltonu minkštimu, prekeivė gali padiktuoti originalų receptą.
5. Už didžiulių šabalbonų stiklinaitę prašoma vieno euro.
6. Šiuo metu turguje karaliauja voveraitės, kitokių grybų beveik nematyti.
7. Stanislava į turgų atvežė laukinių apynių.
8. Reginos sūnėnas Miežiškiuose užaugina štai tokio gražumo vynuoges.
9. Janina voveraites Žaliojoje girioje renka kartu su vyru.
10. Stanislavos daržai – Vadokliuose, dekoratyviniai moliūgėliai irgi iš ten.
11. Pasvalietis Viktoras pardavinėjo ką tik išimtą medų.
12. Pranciška iš Meliūnų prie medaus siūlė ir vaškinių žvakių.
A.Švelnos nuotraukos