Kad žiemą mėgautumeis grybais, ne tik grybingas vietas reikia žinoti, bet ir kaip sparčiai miško gėrybes apdoroti.
Tą paslaptį įminęs Rokiškio rajone, Antanašėje, iki vėlyvo rudens gyvenantis vilnietis Kęstutis Kadūnas, dabar grybų atsargų prisiruošia tiek, kad visą giminę apdalina.
„Šiemet baravykų prisidžiovinau per 20 litrų, negalvokit, kad mes godūs ir patys su žmona tiek suvalgysim, bus gastinčiui prieš Kalėdas“, – sako.
Vyras juokiasi, kad grybų paruošimas žiemai dabar yra vienas juokas.
„Pamačiau, kaip kitapus kelio sodybą turintis miesčionis kaimynas pirtelėj grybus džiovina, tai ir aš ta išmone pasinaudojau“, – išduoda greičiausią grybų apdorojimo metodą.
Pirties palubėje vyras įtaisė 4 kabliukus, ant jų pakabino medinį rėmą, aptemptą tinklu. Parsinešęs grybus supjausto, sužeria ant to tinklo palubėje ir nakčiai pakuria pirtį, kad temperatūra sukiltų šiek tiek per 60 laipsnių.
„Ryte viskas gatava, tai susižeriu 3–4 litrus džiovintų baravykų“, – sėkmingai naudoja kaimyno išmonę.
K.Kadūnas pirmų grybų ieškoti į Obelių apylinkių miškus šiemet išėjo tuoj po Joninių. Visos radybos keliavo į puodą ir iš karto buvo suvalgytos.
Vasaros gale kaip pašėlę dygo baravykai, jų pilnus krepšius namo vilko ir pirties palubėje džiovė. Dar sūdė ir slėgė.
Prierašai po nuotraukomis:
1. Grybams džiovinti pirtelėje nustatoma per 60 laipsnių temperatūra.
2. 3. 4. Baravykus iš miško tempęs pintinėmis, K.Kadūnas jų pridžiovino per 20 litrų.
K.Kadūno nuotraukos