Velžyje pigiau nei mieste
Metų pradžioje padidinus bazinę socialinę išmoką, aukštyn šoktelėjo mokinių nemokamo maitinimo įkainis, o tai lėmė mokamo maitinimo pabrangimą. Dabar kai kuriose mokyklose pietų porcija kainuoja beveik tiek pat, kiek ir kavinėse.
Į redakciją paskambinęs panevėžietis aiškino, kad vienas jo anūkas Panevėžio priemiesčio Velžio gimnazijos valgykloje prie švediško stalo gali pavalgyti ko tik nori už 2,5 euro, o kitas anūkas miesto Pradinėje mokykloje už pietus sumoka 4 eurus, nors čia mažesnis patiekalų pasirinkimas.
„Nesuprantu, kodėl taip skiriasi kainos rajono ir miesto mokyklose. Mes savo Pradinės mokyklos ketvirtokui dar galime duoti pinigų susimokėti už pietus, bet girdėjau, kad kai kurie tėvai savo atžaloms į mokyklą jau prideda sumuštinių“, – sakė pavardės pasisakyti nesutikęs vyras.
Pradinės mokyklos valgykloje mokslo metų pradžioje karštas patiekalas be sriubos kainavo 3 eurus, su sriuba – 3,22 euro, o nuo sausio pabrango atitinkamai iki 3,9 ir 4,10 euro.
Tikrai atsineša dėžutėse
Pradinės mokyklos direktorė Kristina Žaltauskienė tikino, kad mokykla niekuo dėta dėl mokiniams pabrangusio maisto, nes kainas pakėlė produktus tiekianti įmonė „Skirtingi skoniai“.
„Valgyti mūsų valgykloje dabar tikrai brangu, kavinėje dienos pietūs kainuoja tik euru daugiau. Užtat vaikai mokyklos valgykloje beveik nebevalgo, maisto atsineša dėžutėse. Neskaičiavom, kiek tokių vaikų, bet matom, kad jų daugėja“, – kalbėjo mokyklos vadovė.
Pirmokams ir antrokams bei vaikams iš nepasiturinčių šeimų priklauso nemokami pietūs, tad jie toliau per pertrauką smagiai drožia į valgyklą.
Kainų šuolį K.Žaltauskienė aiškino nuo sausio pabrangusiu nemokamu mokinių maitinimu visose šalies mokyklose. Dėl to tiekėjai pabranginę ir mokamą maitinimą, nes tai esą susiję dalykai.
„Mokykla gali pareguliuoti tik maistą, o jis pas mus tikrai skanus ir kokybiškas. Taikome pusiau švediško stalo principą, kasdien būna paruošti 4–5 patiekalai, vaikas pasako, kurio iš jų nori, tą jam ir paduoda. Daržovių į lėkštę nededa, jų būna pridėta ant kiekvieno stalo, vaikai gali valgyti kokių nori daržovių ir kiek nori“, – aiškino K.Žaltauskienė.
Mokyklos sprendžia, pirkti ar gaminti maistą
Miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Silvija Sėrikovienė pabrangusį maistą mokyklose aiškino tuo, kad Vyriausybė nuo sausio padidino bazinę socialinę išmoką nuo 55 iki 70 eurų.
Pagal šią išmoką yra nustatomas nemokamo maitinimo įkainis, o jam padidėjus pabrango ir mokamas maitinimas. Todėl, pasak vedėjos, maistą tiekianti įmonė turėjo teisę padidinti savo paslaugų kainas ir taip atsitiko visose šalies mokyklose.
S.Sėrikovienė teigė, kad pačios mokyklos skelbia viešuosius pirkimus per Centrinę perkančiąją organizaciją, o konkursą laimi mažiausią paslaugos kainą pasiūliusi įmonė.
Be Pradinės mokyklos, įmonė „Skirtingi skoniai“ maistą tiekia dar šešioms Panevėžio mokykloms.
„Mokyklos sprendžia, ar joms pirkti paslaugą, ar pačioms gaminti maistą, jeigu sugeba išsilaikyti iš gaunamų maitinimo lėšų“, – kalbėjo vedėja.
Vilniuje įsikūrusios bendrovės „Skirtingi skoniai“ atstovai šia tema nepanoro bendrauti. Telefonu atsiliepusi įmonės darbuotoja nurodė klausimus pateikti raštu, tačiau atsakymų taip ir nesulaukėme.
Pridėtinė vertė – šviežias ir pigus maistas
Panevėžyje mokinių maitinimą pačios organizuoja tik dvi ugdymo įstaigos – Rožyno progimnazija ir Mykolo Karkos pagrindinė mokykla. Pavalgyti jose vaikai gali gerokai pigiau nei kitose miesto mokyklose – už 2 ar 2,5 euro.
Rožyno progimnazijos direktorė Alma Ramoškaitė sakė, kad jų valgykloje įdiegta dalinio švediško stalo sistema – meniu sudaro sriuba, keturi skirtingi antri patiekalai, vaikai patys gali įsidėti mėgstamų daržovių.
„Pastebėjom, kad mūsų valgykloje valgo daug vaikų, nes maistas čia šviežias, kokybiškas ir nebrangus. Tai yra mūsų didžioji pridėtinė vertė“, – džiaugėsi direktorė.
Pasak A.Ramoškaitės, dauguma produktų tiekėjų laikosi sutarčių ir nedidina kainų, todėl ir progimnazija nematė reikalo branginti mokinių maitinimo.
„Dabar šiek tiek pakilo darbuotojų atlyginimai, matysim, kaip mums seksis. Maistą patys samdydami darbuotojus visada gaminome, verslui valgyklos neatidavėme ir nieko nenorime keisti“, – patikino direktorė.
Draudžia žaisti su kainomis
Panevėžio rajono Velžio gimnazijos valgykloje pradinukai gali pavalgyti už 2,5 euro, 5–8 klasių mokiniai – už 3 eurus, o vyresnių klasių gimnazistai – už 3,5 euro.
Šios ugdymo įstaigos direktorius Rimtas Baltušis sakė, kad pietūs gimnazijoje nuo mokslo metų pradžios nė kiek nepabrango, nes taip numatyta sutartyje su maisto tiekėju.
„Sutartimi neleidžiame kilnoti kainų kada panori. Jeigu tiekėjai mums įrodytų, kad negali pragyvent, tada – taip, bet dabar jie to negali įrodyti“, – kalbėjo direktorius.
Jis teigė esantis patenkintas įmone iš Kauno, maistą gimnazijai tiekiančia jau trečius metus.
Gimnazijos valgykloje jau keletą metų veikia švediško stalo principas. Paprastai virėjos paruošia dvi skirtingas sriubas, 4–5 rūšių salotas, 4–6 antrus patiekalus.
„Švediškas stalas geras tuo, kad vienas vaikas pasiima keletą blynų ir daugiau nieko nevalgo, o kitas vyresnis į lėkštę įsideda šešis kotletus. Anksčiau maisto atliekas iš mokyklos veždavo katilais, bet pakalbėjus su vaikų tėvais atliekų nebėra“, – patikino R.Baltušis.
Už 4 eurus pavalgyti gimnazijos valgykloje gali ir kitų įstaigų darbuotojai.
Pietauti – į gretimą mokyklą
Šiemet pabrango maistas Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos valgykloje. Vyresnių klasių mokiniams pietūs čia dabar kainuoja 4,5 euro, arba 60 centų daugiau nei mokslo metų pradžioje.
Mokyklos direktorė Lina Rauckienė teigė, kad mokinių tėvų nusiskundimų dėl pabrangusio maisto kol kas nesulaukė. Maistą šiai ugdymo įstaigai tiekia irgi „Skirtingi skoniai“.
„Pas mus yra švediško stalo principas, tad vaikai už tą sumą gali valgyti kiek nori ir ką nori. Visada būna ne vienas mėsos, varškės patiekalas, blynų. Mėgstantiems sočiai pavalgyti – visai gerai, o suvalgantiems nedaug kaina gal didoka“, – kalbėjo direktorė.
Pašnekovė nežinojo, ar pabrangus maistui smarkiai sumažėjo pietaujančių mokyklos valgykloje, nes mūsų pokalbio metu daug mokinių sirgo ir mokėsi iš namų per nuotolį.
Be to, pasak L.Rauckienės, mokiniams nebūtina pirkti valgyklos maistą, jie gali iš namų atsinešti maisto, pasišildyti valgykloje pastatytoje mikrobangų krosnelėje ir čia pat pavalgyti.
O štai Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos mokiniams pietūs kainuoja dukart mažiau.
Gimnazijos direktorė Gitana Kruopienė teigė, kad jų mokiniai ir mokytojai valgyti eina į šalia esančią „Riešuto“ mokyklą. Ji vienintelė rajone nesinaudoja privataus tiekėjo paslaugomis.
„Mes su kolegomis už kepsnį, sriubą ir gėrimą sumokame 2,5 euro, vyresni gimnazistai kartais valgo du kepsnius, dar pasiima atsigerti ir sumoka 2 eurus su centais, o mažesniems vaikams pavalgyti nekainuoja ir 2 eurų. Esame patenkinti – skanu, gausu ir pigu“, – kalbėjo G.Kruopienė.
Grąžino buvusias kainas
Biržų „Kaštonų“ pagrindinės mokyklos valgykloje patiekalų kainos jau iki pabrangimo kandžiojosi, pradinukams kompleksiniai pietūs kainavo per 3 eurus, o vyresnių klasių mokiniams – 3,85 euro.
Neseniai tiekėja Kretingos bendrovė „CNC catering“ kainas buvo dar labiau pakėlusi, pradinukai už pietus turėjo mokėti 4,2 euro, vyresni mokiniai – beveik 5 eurus.
Mokyklos direktoriaus Dainiaus Žukausko nuomone, mokiniams tokia kaina išties per didelė.
„Atžalyno“ mokykla vaikus maitina pati, ten pietūs kainuoja iki 2 eurų“, – palygino D.Žukauskas.
Įmonės „CNC catering“ direktorė Rima Vinčaitė atrašė, kad nuo sausio pasikeitus bazinės socialinės išmokos dydžiui buvo perskaičiuojami ir mokinių maitinimo įkainiai. Rašte teigiama, kad tokia tvarka nustatyta ir mokinių maitinimo sutartyje.
Po kelių dienų D.Žukauskas nurodė, kad pietūs mokiniams jų mokyklos valgykloje kainuoja tiek pat, kiek kainavo prieš pabrangimą.
„Buvo mintis įmonei parašyti raštą ir raginti sumažinti kainas, bet neprireikė“, – sakė direktorius.
D.Žukauskas teigė asmeniškai nebendravęs su įmonės atstovais, pakako virtuvės darbuotojoms prasitarti, kad šiuo reikalu domisi žiniasklaida.
Daug mažiau maisto švaisto
Biržų „Aušros“ pagrindinėje mokykloje neseniai pradėtas moksleivių maitinimas švediško stalo principu. Pradinukams pietūs kainuoja 3,5 euro, o vyresniems mokiniams ir suaugusiems – 4,5 euro.
Mokyklos direktoriaus pavaduotoja Vaida Švykienė sakė, kad dabar pavalgyti galima ir sočiau, ir pigiau. Pernai vien mėsos kepsnys mokyklos valgykloje kainavo nuo 3,8 iki 4,2 euro.
Švediškas stalas pasiteisino ir dėl to, kad dabar daug mažiau švaistomas maistas.
„Pirmomis dienomis mokytojai į valgyklą eidavo kartu su pradinukais, nes reikėjo jiems padėti. Dabar vaikas suvalgo kotletą, apsuka ratelį ir įsideda varškėtį“, – kalbėjo pedagogė. Ji patikino, kad vaikų tėvai dėl maisto kainų dar nesiskundė.
Maistą „Aušros“ mokyklai gamina populiarioji bendrovė „Skirtingi skoniai“.
Biržų „Saulės“ gimnazijos direktorius Marius Skardžius sakė, kad jų valgykloje pietūs pabrango nesmarkiai – vos keliolika centų. Gal todėl, kad mokyklai maistą tiekia vietinė įmonė.
„Priklausomai nuo patiekalo, už 3,5–4 eurus galima sočiai pavalgyti. Šnicelis kainuoja pigiau už karbonadą, bet kainų skirtumas nedidelis“, – patikino M.Skardžius.
Valgykloje kaip restorane
Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos direktorius Rimvydas Latvys džiaugėsi, kad naujieji jų maitintojai iš sostinės – bendrovė „Sveikos mitybos partneris“ tiekia pigesnį ir skanesnį maistą nei buvę tiekėjai iš Kretingos.
„Mūsų valgykloje dabar valgome kaip restorane, patiekalų pasirinkimas didžiulis. Aš pats pavalgau už 3 eurus, o pernai pietums išleisdavau 4 ar net 5 eurus“, – kalbėjo direktorius.
Nuėjęs į valgyklą R.Latvys padiktavo tos dienos patiekalų kainas: sriuba – 54 centai, žuvis su padažu – beveik 2 eurai, du varškėčiai – 1,7 euro, panašiai kainavo ir karbonadas, o vištienos troškinys arba jautienos befstrogenas nekainavo ir 2,3 euro.
Iš virėjų direktorius sužinojo, kad jų valgykloje kasdien pavalgo per 500 mokinių ir mokytojų.
Šio miesto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas taip pat buvo patenkintas kitos Vilniaus įmonės „Concretum“ pristatomo maisto kokybe ir kaina.
Pasak direktoriaus, gimnazijos valgykloje galima pavalgyti už 2–2,2 euro. Tiek kainuoja sriuba ir antras patiekalas, kurių kasdien būna paruošta po du ar tris.
„Tiekėjas kol kas laikosi sutartyje surašytų maisto kainų ir jų nebrangina. Dabar daugėja ir mūsų valgykloje pietaujančių gimnazistų“, – sakė V.Žilinskas.
Visi maistą gaminasi patys
Rokiškio „Romuvos“ gimnazijos direktorė Rasa Pranckūnienė teigė net nepajutusi, kad pietūs jų gimnazijos valgykloje šiemet būtų smarkiai pabrangę, nebent keliais centais.
„Maistas gaminamas mūsų valgykloje, todėl nebrangus. Šiandien už šaltą ir karštą patiekalus sumokėjau 3,2 euro. Vieni vaikai pavalgo ir už 2 eurus, valgantys sočiau sumoka dukart daugiau, bet jie ima po dvi ar tris porcijas“, – kalbėjo gimnazijos vadovė.
Pasak R.Pranckūnienės, vienas kitas sportuojantis ar šokius lankantis gimnazistas dėžutėse atsineša maisto iš namų, kadangi prieš varžybas jie turi laikytis mitybos režimo. Direktorė užtikrino, kad nė vieno mokinio tėvai dar nesiskundė maisto kainomis gimnazijos valgykloje.
Rokiškio savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Aurimas Laužadis sakė, kad visos rajono mokyklos maistą mokiniams gamina savo valgyklose. Mėsą, pieną, daržoves ir kitus produktus virėjoms atveža konkurso būdu parinkti tiekėjai.
„Kitur į mokyklas tiekėjai pristato valgyti jau paruoštą maistą, o į jo kainą įtraukia ir atlyginimus patiekalus gaminusiems darbuotojams. Mūsų mokyklų virėjoms algos mokamos iš rajono biudžeto, todėl maistas čia pigesnis“, – aiškino A.Laužadis.
Prierašai po nuotraukomis:
1. A.Ramoškaitė patikino neketinanti atiduoti privačiam verslui progimnazijos valgyklos.
2. R.Baltušis teigė sutartimi neleidžiantis tiekėjui kilnoti maisto kainų kada panori.
3. Velžio gimnazijos valgykloje pietūs nuo mokslo metų pradžios nepabrango, pradinukai gali pavalgyti už 2,5 euro, o vyresnių klasių gimnazistai – už 3,5 euro.
4. Rožyno progimnazijos valgykloje valgo daug vaikų, nes maistas čia šviežias, kokybiškas ir nebrangus.
A.Švelnos nuotr.